Takole, vse skupaj se mora nekje začeti. Ker ne poznam
življenje brez kruha, gre namreč povsod, mar ne? Poleg nuttele, tune,... Mi je
moj fant Nik, pomagal speči moj prvi kruh. Bolj zdrav od bele štuce iz pekarne,
ki jo naravnost obožujem.
Za glavno sestavino mojega prvega kruha sem izbrala polnozrnato
pirino moko, eno izmed zdravih vrst moke. Ker vsebuje nekaj glutena, je po
okusu sladka, ima tudi kar nekaj beljakovin. Lahka je za prebavo, ponaša se z
veliko vsebnostjo vitamina B in vitamina E, magnezija, cinka in bakra, poleg
tega pa ima tudi antioksidante, ki varujejo pred rakavimi obolenji. Vsebuje pa
tudi precej mank kalorij, kot navadna bela moka.
Suhe sestavine:
250g polnozrnate pirine moke
250g pšenične bele moke
1 žlički sladkorja
1,5 žlička soli
Mokre sestavine:
20 g svežega kvasa
30 ml hladno stiskanega oljčnega olja
Mlačna voda po občutku
Dodatek:
5 strokov česna
Recept:
Polnozrnato pirino in pšenično belo moko presejemo skozi
sito ter jo solimo. V skodelico razdrobimo svež kvas, mu dodamo žličko
sladkorja, tri žličke moke in 100 ml mlačne vode. Z metlico dobro premešamo in
pustimo vse skupaj vzhajati. Ko kvas vshaja, moki dodamo olje ter vsajan kvas
in mlačno vodo po občutku ( cca. 250 ml ).
Vse zgnetemo v testo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo
vshajati. Ko testo naraste na še enkrat večji volumen ga ponovno pregnetemo in
oblikujemo v poljubno obliko. Kruh po vrhu zarežemo in ga pustimo še drugič
vzhajati. Med tem časom pečico ogrejemo na 180° C. Ko je kruh vzhajan ga
premažemo z rumenjakom ali oljem in ga damo v pečico. Pečemo približno 30 min.
5 min pred koncem pečenja, kruh vzamemo iz pečice in ga premažemo z sesekljanim
česnom. Pustimo peči še 5 min, tako da se česen razpusti in zadiši.
Sicer po okusu ni kot navadna bela štruca, vendar je vseeno zelo dober. Okus katerega se bom hitro privadila.
Pa dober tek ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar