sobota, 24. maj 2014

Manj zdravo, zdravo, bolj zdravo: Kruh iz polnozrnate pirine moke s česnomTakole, vse skupaj se mora nekje začeti. Ker ne poznam življenje brez kruha, gre namreč povsod, mar ne? Poleg nuttele, tune,... Mi je moj fant Nik, pomagal speči moj prvi kruh. Bolj zdrav od bele štuce iz pekarne, ki jo naravnost obožujem.


Za glavno sestavino mojega prvega kruha sem izbrala polnozrnato pirino moko, eno izmed zdravih vrst moke. Ker vsebuje nekaj glutena, je po okusu sladka, ima tudi kar nekaj beljakovin. Lahka je za prebavo, ponaša se z veliko vsebnostjo vitamina B in vitamina E, magnezija, cinka in bakra, poleg tega pa ima tudi antioksidante, ki varujejo pred rakavimi obolenji. Vsebuje pa tudi precej mank kalorij, kot navadna bela moka.


Suhe sestavine:

250g polnozrnate pirine moke

250g pšenične bele moke

1 žlički sladkorja

1,5 žlička soli


Mokre sestavine:

20 g svežega kvasa

30 ml hladno stiskanega oljčnega olja

Mlačna voda po občutku


Dodatek:

5 strokov česna


Recept:

Polnozrnato pirino in pšenično belo moko presejemo skozi sito ter jo solimo. V skodelico razdrobimo svež kvas, mu dodamo žličko sladkorja, tri žličke moke in 100 ml mlačne vode. Z metlico dobro premešamo in pustimo vse skupaj vzhajati. Ko kvas vshaja, moki dodamo olje ter vsajan kvas in mlačno vodo po občutku ( cca. 250 ml ).

Vse zgnetemo v testo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vshajati. Ko testo naraste na še enkrat večji volumen ga ponovno pregnetemo in oblikujemo v poljubno obliko. Kruh po vrhu zarežemo in ga pustimo še drugič vzhajati. Med tem časom pečico ogrejemo na 180° C. Ko je kruh vzhajan ga premažemo z rumenjakom ali oljem in ga damo v pečico. Pečemo približno 30 min. 5 min pred koncem pečenja, kruh vzamemo iz pečice in ga premažemo z sesekljanim česnom. Pustimo peči še 5 min, tako da se česen razpusti in zadiši.

Sicer po okusu ni kot navadna bela štruca, vendar je vseeno zelo dober. Okus katerega se bom hitro privadila.

Pa dober tek ;)


                                                                                                                                     

Ni komentarjev:

Objavite komentar