nedelja, 08. februar 2015

Kulinarično razvajanje tega tedna

S fantom sva resnična ljubitelja dobre hrane, zato vam bom vsak teden z veseljem pokazala kakšen krožnik, ki nastane z najinimi idejami. Sama ponavadi k najinemu kulinaričnemu ustvarjanju pomagam z idejami, fant pa zadevo realizira. 

Ker pa sva ta teden v najin domek dobila še super nov kuhinjski pripomoček, je ustvarjanje še toliko slajše.

Vakumirka

Sous-vide

SOUS-VIDE je francoski izraz, ki pomeni kuhanje "pod vakuumom". Francoski izraz? Jasno, saj so s sous-vidom začeli prav v Franciji. Gre za počasno kuhanje v vodni kopeli pri natančno nastavljeni temperaturi (med 40 in 90 stopinj Celzija). Takšna priprava hrane omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku, ob prisotnosti nam ljubih začimb.
Prednost priprave hrane v sous-vidu je okus, meso na primer lahko pripravimo mehko, sočno in ne prepečeno, suho, znotraj krvavo, zunaj zažgano. Najbolje pa je, da vsak kos mesa, še tisti najcenejši izpade vrhunsko. Ponavadi v vrhunskih restavracijah na takšne kose kar pozabijo, vendar s sous-vido to ni mogoče. 

Prvi kos, ki je romal v najino mašino je bila svinjska podtrebuševina. Kuhala se je na 72°C 14ur. Nič težkega, mašino prižgeš, naliješ odmerjeno vodo, meso začiniš in ga zvakumiraš, vržeš v mašino, pritisneš start in greš spat. Ko zjutraj poješ še zajtrk, mašina zapiska in meso je kuhano. svinjska podtrebuševina SOUS-VIDE v teryaki omaki
grahov pire
gomoljna julienne zelenjava
parmezanova pena


domača pasta s kakavom
file tune v sezamu
jajček SOUS-VIDE
peteršiljeva omaka


rigatoni testenine
domača paradižnikova salsa
korenček julienne
jajček SOUS-VIDE


Ni komentarjev:

Objavite komentar